Toggle Navigation

 

Prolećni minestrone

Kari (masala) je mešavina mlevenih začina različitog sastava i ukusa koji se dodaju prilikom pripreme mnogobrojnih jela od povrća ili jela od ribe ili mesa. Osnovni sastojci su začini korijander, kumin, kurkuma i biber. Kategorizuje se kao blag, ljut i veoma ljut, u zavisnosti od sastojaka i njihovog količinskog odnosa. Velika mana karija je brzo opadanje kvaliteta. 

Priprema

U dubljoj šerpi na umereno zagrejanom ulju, dinstati šargarepu, celer i crni luk,koje smo prethodno oprali i iseckali na kockice.

Dodati grašak i uz malo dodavanje vode dinstati 10-ak minuta. Posoliti, dodati paradajz pire. Naliti 1 l mlake vode.

Kad ovo prokuva ostaviti 15 minuta na vatri i dati tikvice sečene na kockice, karfiol očišćen i odvojen u cvetiće i na pola presečen brokoli. Naposletku dodati testeninu u obliku školjkica.

Kuvati 7-8 minuta. Začiniti po ukusu - dodati suvi bosiljak i peršun. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 305 kcal

Natrijum - 600 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 75 mg

Belančevine - 44 g

Belančevine (%) - 29 %

Ugljeni hidrati - 83 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 152.5 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 37.5 mg

Belančevine - 22 g

Belančevine (%) - 14.5 %

Ugljeni hidrati - 41.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g šargarepe
    • 1 pola glavice karfiola
    • 1 manja crnog luka
    • 40 g graška
    • 2 kašike paradajz pirea
    • 1 pola glavice brokolija
    • 30 g suve testenine (školjkice)
    • so
    • biber
    • suvi bosiljak
    • peršunov list
    • 1 kašika ulja
    • 1 celer
    • 1 tikvica