Toggle Navigation

 

Celer (Apium graveolens L.)

Celer je povrće karakteristično po hrskavom sastavu i karakterističnom ukusu. Celer se sastoji od jednog glavnog stabla oko kojeg se razvijaju sočni rebrasti plodovi. Ne sadrži veliku kalorijsku vrednost.

 

Familija:Umbelliferae

Latinski naziv:Apium graveolens L.

 

 

Celer se javlja u mnogim bojama širom sveta ali je najprisutniji zeleni celer. Nastao je u južnim delovima Evrope, Azije i Afrike. Postoje zapisi da se celer kao namirnica uzgajao pre 2000 godina ali se smatra da je planski uzgajan tek od 16. veka u Italiji. Za uzgajanje mu pogoduje slano i vlažno zemljište.  Uzgaja se u periodu od marta-aprila u plastenicima u kontrolisanim uslovima. Nakon 2 meseca seme celera proklija i on se presađuje da sazri. Potrebno mu je oko 4 meseca da bude spreman za berbu. Celer koji ima svetlu i sjajnu boju je spreman za upotrebu. Upakovan u plastičnu kesu može da se čuva u frižideru.  Može se koristiti u svim segmentima kulinarstva, u pripremanju jela, dekoraciji, pripremanju sokova itd.

Nutritivna vrednost: celer je bogat vitaminom C