Toggle Navigation

 

Hladna krastavac čorba

Krastavac ima najmanju energetsku vrednost od svih povrtarskih kultura (100 g ovog povrća ima samo 14 kcal) što je uslovljeno malim sadržajem belančevina, masti i ugljenih hidrata, a velikim sadržajem vode. Biološka vrednost ovog povrća je, međutim, u njegovom bogatom mineralnom sastavu, posebno kalijuma i magnezijuma. 

Priprema

U blenderu izmiksati kockice krastavca.

Sipati masu u činiju, uliti mleko i jogurt, dodati iseckan beli luk, sok limun i začine.

Promešati, ohladiti, servirati i posuti pistaćima.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 250 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 83 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 2 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 16 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 125 g

Energetska vrednost porcije - 67.5 kcal

Natrijum - 41.5 mg

Masti - 2.5 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 8 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

10 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 ml jogurta
    • 400 g krastavaca
    • 200 ml mleka
    • 1 cen belog luka
    • sok jednog limuna
    • dodatak jelu
    • biber