Toggle Navigation

 

Limun (Citrus limonia)

Limun je mala okrugla svetlo žuta voćka iz porodice citrusa. Limun je dostupan širom sveta tokom cele godine a najbolja proizvodnja je u proleće i leto.

Plativoo

 

Familija: Rutaceae

Latinski naziv: Citrus limonia

 

 

Limun može biti gorak ili sladak, ali se samo gorki limun proizvodi u komercijalne svrhe. Dve najpoznatije sorte limuna su Eureka i Lisbon. Drvo slatkog limuna se sadi najčešće u dvorištima kuća kao dekoracija. Postojbina limuna je severoistok Azije, predeo izmeđi Kine i Indije. Očuvani pisani zapisi navode da su stari Rimljani sadili limun i koristili ga u umetnosti. Dalje se limun širio Evropom tokom perioda krstaških ratova. U Ameriku je donešen u vreme Kristofera Kolumba, za vreme velikih geografskih otkrića, dok se od početka 19. veka razvija sadnja ovog voća širom Amerike. Danas među veće proizvođače limuna spadaju Mekisko, Italija, Argentina, Iran i Turska.

Drvo limuna je tropska biljka koja uspeva u krajevima gde nema mrazeva. Standardne je patuljaste veličine kao i ostali citrusi, velikih zelenih listova i velikih cvetova. Samo oko 2% cvetova rađa plodove. Drvo limuna može da rađa plodove oko 100 godina. Kod berbe limuna vodite računa da su teški za svoju veličinu i da su svetlo žute boje. Limun možete čuvati do dve nedelje u frižideru spakovanog u plastične vreće. Limun je po svom sastavu gorak i kiseo tako da se ne konzumira svež već se cedi u sokove. Takođe limunov sok se koristi pomešan sa vodom kako bi ostalo voće tipa jabuka zadržalo svežinu i kako ne bi dobilo tamnu boju u dodiru sa vazduhom.

 

Nutritivne vrednosti: Limun u sebi sadrži velike količine vitamina C i antioksidante koji pomažu u prevenciji kancerogenih oboljenja.