Toggle Navigation

 

Borovnica (Vaccinium myrtillis)

Voćka sa podneblja Severne Amerike, raste u hladovini a boja joj varira od svetlo plave do tamno plave.

Plativoo

 

Porodica: Ericaceae

Latinski naziv: Vaccinium myrtillis

 

Borovnice su bobičaste voćke okruglog oblika. Imaju tanku ljusku i boja im varira od svetlo plave do tamno plave. Do danas je identifikovano oko 50 različitih vrsta borovnice. Svaka sorta borovnice se može pronaći na plantažama kao i u prirodi. Za današnji izgled borovnice zaslužno je stogodišnje prirodno ukrštanje i hibridizacija. Još od davnina borovnice su bile poznate u ishrani naroda širom sveta. Osim za obroke i dezert borovnice su se često upotrebljavale i u medicini. Još u doba severnoameričkih Indijanaca borovnice su se sušile za zimu a lišće je korišćeno za pripremu čaja. Danas se borovnice mogu saditi i sa ostalim bobičasti voćem ali se mora voditi računa o sazrevanju odnosno da ne uspeva svo bobičasto voće u isto vreme.

Posle jagoda, borovnica spada u najtraženije bobičasto voće. Može da se jede suva ili sveža, da se dodaje u voćne salate, jogurt, palačinke sladoled. Takođe se od borovnice prave izvrsni sokovi, džem, ali i pita i hleb. Sezona borovnica kratko traje pa ih je potrebno skladištiti u frižideru, što zbog brzog nestanka što zbog očuvanja svežine bobica. 

 

Nutritivna vrednost: Borovnice su bogate vitaminom C. Borovnice su prema poslednjim istraživanjima pogodne za smanjena tegoba kod bolesti urinarnog trakta, za poboljšanje krvne slike kao i zaštiti i čišćenju krvnih sudova.