Toggle Navigation

 

Detoksifikacija

Savremeni način života doprineo je znatnoj promeni životne sredine i primorao nas na suživot sa izmenjenom prirodom koji zahteva razne kompromise. Neki od njih su kulturološke ili sociološke prirode i oni se lakše realizuju. Međutim, problem predstavljaju biološki ili evolutivni ultimatumi savremene civilizacije na koje živa bića, pa samim tim i čovek, ne mogu toliko brzo da se prilagode.

Plativoo

Poznata je činjenica da preko 70% smrtnih uzroka današnjice predstavljaju kardiovaskularne bolesti i tumori. Njihovom pažljivom analizom zaključujemo da u većini slučajeva razlog za nastanak oboljenja leži u metaboličkim procesima u kojima dolazi do stvaranja uzgrednih produkata toksičnog potencijala. U novinarskom žargonu se ovi produkti najčešće nazivaju slobodni radikali, iako u naučnom smislu slobodni radikali predstavljaju samo jednu podgrupu štetnih metaboličkih produkata. Ove materije su izuzetno aktivne i u kontaku sa okolnim tkivom, metalima ili vodom mogu da dovedu do oštećenja koja su u nekom makro svetu ekvivalent sagorevanju. Manja oštećenja imaju lokalni karakter i prosecom regeneracije i reparacije tkiva ne predstavljaju veći problem. Međutim, dešavaju se i ona koje naš sistem odbrane previdi i koja dovode do sistemskih oštećenja koje doživljavamo kao bolest. Američki naučnici za proučavanje životne sredine (The Environmental Working Group) objavili su nedavno podatak da svaka osoba u sebi sadrži preko 50 hemijski aktivnih materija koje aktuelna nauka povezuje sa nastankom karcinoma ili hroničnim oboljenjima nervnog, žlezdanog i reproduktivnog sistema. Najčešći uzrok tome je kontaminirana životna sredina, a krivica je pala na brojne pesticide, konzervanse, herbicide, lekove i naravno, radijaciju. Krivac - industrija do sada nije proizvela magični lek koji bi uklonio mogući uzrok bolesti. Savremeni oblici lečenja su znatno olakšali i produžili život pacijenata, ali je dobro poznata stvar da je najefikasniji način odbrane organizma prevencija.


Principi detoksifikacije
Detoksifikacija je proces koji omogućuje uklanjanje štetnih toksičnih materija iz čovekovog organizma. On uključuje pravilnu ishranu, ali i životno prilagođavanje sredini u kojoj živimo. Na taj način smanjujemo unošenje štetnih materija i olakšavamo njihovo uklanjanje. Najveći broj toksičnih materija unosi se ishranom, lekovima i izloženošću štetnim izvorima u prirodi (npr. radijacija). Ne treba zaboraviti da je najveći broj toksina rastvorljiv u mastima, što im daje mogućnost da se skriveno akumuliraju u tkivima i da jednom stvoreni ili uneti mogu da ispolje svoje dejstvo mnogo godina kasnije.
Detoksifikacija predstavlja dar prirode kojim održavamo svoje zdravlje. Ovaj odbrambeni sistem baziran je na pravilnom funkcionisanju više organa ili organskih sistema kao što je respiratorni (nos, sinusi, dušnik, pluća), gastrointestinalni (želudac, jetra, žuč, creva), urinarni (bubrezi, mokraćna bešika, uretra), koža (znojne i lojne žlezde) i limfni sistem (limfni čvorovi i kanali). Čovekov odbrambeni sistem funkcioniše svakodnevno i prilagođen je tokom evolucije na ujednačeno i permanentno funkcionisanje. On obezbeđuje zaštitu od mehaničkog oštećenja tela (trauma), potencijalnih kancerogenih materija ili otrova koji mogu da naruše bazične metaboličke funkcije. Sistem je programiran tako da može da zaštiti naše telo od napada niskog rizika po zdravlje. Međutim, zbog sve većeg prisustva štetnih materija u prirodi, hrani i piću, najčešće nastalim kao posledica civilizacijskog napretka, sistem detoksifikacije postaje sve opterećeniji.


Pravilnom ishranom protiv toksina
Za pravilno funkcionisanje svih detoksifikacionih mehanizama ljudsko telo zahteva adekvatnu obnovu vodom i hranom. Voda u svakom slučaju predstavlja osnovnu metaboličku sredinu koja pomaže izlučivanje toksina. U tom smislu se preporučuje unos najmanje 8 čaša vode (1, 5 l) dnevno.
Sledeći korak u prirodnoj detoksifikaciji tela je pravilna ishrana. Ona podrazumeva dijetu svežim, termički neobrađenim voćem i povrćem. Osim vitamina i minerala neophodnih opštem metabolizmu ova hrana obezbeđuje vlaknaste, slabo svarljive materije biljnog porekla, koje znatno olakšavaju crevnu pasažu pa ih stoga treba unosti redovno. Na proteine i masti treba posebno obratiti pažnju. Pogrešno je verovanje da su sve masti štetne. Većina toksina nije rastvorljivo u vodi, već u mastima i na taj način se eliminišu iz tela. Zato pravilnim unosom masti ne samo što obezbeđujemo gradivne i energetske sastojke, već pomažemo i detoksifikacione procese. Unos pržene, pečene i konzervirane hrane treba redukovati, s obzirom na to da osim kalorija predstavljaju i izvor potencijalno štetnih materija.


Budite fizički aktivni
Redovna fizička aktivnost je takođe važna u procesu prirodne detoksifikacije. Poznato je da umerena fizička aktivnost poboljšava opšti tonus tela i funkciju znojnih žlezda. Međutim, manje je poznato da fizička aktivnost znatno olakšava crevnu funkciju i pomaže uspostavljanju redovne, dnevne pasaže crevnog sadržaja. Zbog toga se fitnes i velnes tretmani sve češće preporučuju i osobama koje imaju neredovne crevne navike.
Lična higijena takođe predstavlja značajni doprinos detoksifikaciji tela. Kupanjem uklanjamo toksine akumulirane na koži i otvaramo pore znojnim i lojnim žlezdama. Periodično izlaganje tela sauni ili uljnoj masaži takođe unapređuje ovaj proces.
Teško je posle svega navedenog dati univerzalnu formulu dugovečnosti, ali je izvesno da još puno treba naučiti o prirodi i njenim vrednostima. Priroda kao životna sredina je jedinstven fenomen, a na nama je velika odgovornost da odnos sa prirodom stalno unapređujemo jer tako unapređujemo i sami sebe.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Voda, kako to moćno zvuči!

Zdravi sokovi na vašem stolu

Brokoli - i hrana i lek