Toggle Navigation

 

Pilates se vežba (i) na spravama

Opterećeni ste užurbanim tempom svakodevnice? Niste jedini. Naprotiv. Savremen način života sve češće je uzročnik nezdravih navika počevši od ishrane, preko stresa do fizičke neaktivnosti. Ipak, ako ste odgovorni prema sebi i svom zdravlju, promena starih i nezdravih navika prvo je sa čim bi trebalo da se suočite. Nakon toga vam jedino preostaje da poslušate savete stručnjaka - najprirodniji način očuvanja i unapređenja zdravlja savremenog čoveka svakako podrazumeva umerenu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

Plativoo

Opšte je poznato da je vežbanje jedan od najvažnijih elemenata u zdravom načinu života. Međutim, od izuzetne je važnosti za rekreativca da pravilno odabere vid vežbanja koji u potpunosti odgovara njegovom starosnom dobu, zdravstvenom stanju i opštim sposobnostima. Metod vežbanja koji je poslednjih godina osvojio svet svojom preciznošću i postignutim efektima, svakako je stot pilates. Mali broj vežbača u našoj sredini je edukovan o svim prednostima vežbanja ovog metoda, a jedna od glavnih prednosti je svakako i korišćenje svih pilates sprava.

Šta je reformer ?
Reformer je glavna sprava koja se koristi u pilates vežbama. Pilates na reformeru je jedan od najefikasnijih vidova vežbanja. Reformer je patentiran početkom prošlog veka, a i danas je ovaj vid vežbanja neprevaziđen i po mnogo čemu revolucionaran! Sastoji se od pokretne platforme koja klizi napred i nazad na klizačima i koristi federe kao otpore. Pokretnu platformu aktiviramo povlačenjem kanapa. Reformer je sprava koja se može prilagoditi svakom vežbaču, bez obzira na visinu, težinu, pokretljivost i sposobnost.Na reformeru mogu vežbati i žene i muškarci, profesionalni sportisti koji će poboljšati svoju sportsku izvedbu, teniseri, golferi, odbojkaši, atletičari, itd., kao i rehabilitacioni pacijenti.

Reformer nam pruža beskrajne mogućnosti. Možemo vežbati u ležećem, sedećem, klečećem ili stojećem položaju, broj vežbi i modifikacija je izuzetno velik, a uz stručnog i kreativnog instuktora trening nikada ne može da dosadi. Reformer je sprava koja nam može pomoći da izvedemo neke vežbe koje ne bismo mogli da izvedemo sami, na podu. Ova sprava nam daje brojne mogućnosti koje nam nikako nisu dostupne na strunjači. Nestabilna baza na kojoj vežbamo izaziva duboke mišiće koje ni jedan drugi metod vežbanja ne može da aktivira. Što je manja baza oslonca, vežbanje je izazovnije i teže.

Drugačiji koncept treninga
Trening na reformeru je veoma efikasan jer se vežba individualno uz stalan nadzor instruktora, pa nema mesta greškama, a trening je fluidan i mišići rade ceo sat. Rastezanje opruge, uz čiji otpor se vežba na reformeru je isti kao i rad mišića. Vaši mišići će raditi koncetrično (grčiće se) u jednom delu vežbe i ekscentrično (istezaće se) u drugom delu iste te vežbe, ali će stalno zadržavati svoj tonus, jer će tokom čitavog sata kontrolisati oprugu. Rezultat ovakvog vežbanja biće poboljšana snaga dubokih i zapostavljenih mišića, koji drže zglobove, kosti i organe, a površinski mišići, oni koji se vide, će biti izduženi, gipki i tonirani. Bićete mobilni, pokretljivi, kretaćete se lagano i osećaćete se dobro u svom telu.

Na reformeru možete vežbati u Novom Sadu, u studiju THE HOUSE, u jedinom studiju koji poseduje sve pilates sprave, sa tri sertifikovana stot pilates instruktora.

Više informacija na www.pilates.rs, kao i na brojeve telefona

Ivana Trivić +381 64 165 56 61

Katarina Bugadžija Čvokić +381 63 77 18 930

Vesna Šušak +381 64 128 50 85

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Vežbanjem do dobrog raspoloženja

Stot pilates - nova dimenzija vežbanja