Toggle Navigation

 

Zdravi sokovi na vašem stolu

Dva su napitka naročito cenjena po snažnom (pozitivnom) učinku u organizmu. To su sokovi i čajevi, čija je uloga osnažiti i oporaviti organizam. Jednako su aktuelni danas kao i vekovima pre

\r "Prirodni tonici" su spravljani po starim proverenim recepturama. Mudro su čuvani najdragocjeniji sokovi prirode, koji su u odgovarajućim okolnostima (stanjima organizma) pokazivali svu snagu. Danas nimalo ne gube na popularnosti.

\r

\r Sokovi nastaju odvajanjem vodenog od celuloznog dela biljke. Najčešće cedimo zrele plodove voća i povrća. Dakle, dobiva se tečnost u kojoj su otopljeni vitamini, minerali, kiseline, fitohemikalije. Pojmom fitohemiklije obuhvaćene su stotine biološki aktivnih spojeva pronađenih u biljkama.

\r

\r Čišćenje organizma podseća na odbacivanje otpada - čišćenje u svakodnevnom životu. Proces odbacivanja i eliminacije suvišnih i štetnih čestica izuzetno je koristan. Upravo gomilanje toksina stvara veće mogućnosti za nastanak i razvoj bolesti. Potrebno je razložiti postupak "čišćenja" kako bismo uspešno realizovali proces regeneracije i čišćenja.
\r Od 1956. godine razvijena je teorija o slobodnim radikalima i modelima njihovih neutralizacija. Savremeni stil života popraćen je i saznanjima o visokim količinama konzumiranih šećera, masnoća, soli i namirnica animalnog porekla. Upravo je hrana (neuravnotežena) jedan od faktora koji utiču na prljanje organizma.

\r

\r Organizam raspolaže mehanizmima za odbranu i uspostavljanje ravnoteže. Unošenjem prirodnih i kvalitetnih sokova pomažemo organizmu u odbrani i oslobađanju toksičnih materija. Doprinosimo boljem radu probavnog sistema, regeneraciji crevne flore, potičemo rad jetre i žuči. Krajnji je cilj ćelije i tkiva nahraniti korisnim vitalnim stvarima, a sekrecijom i izlučevinama odstraniti toksične tvari. Tako možemo izbjeći njihovo destruktivno djelovanje, i usporiti procese starenja.

\r

\r Sa gledišta nutricionizma, širi spektar namirnica garantuje veći unos nutritivnih stvari. Citrusni sokovi obiluju karotenoidima, vitaminom C, folnom kiselinom, te kalijem. Sok od paradajza ili crvenog grejpa obiluje likopenom, dok luteina ima u zelenim listićima spanaća.

\r

\r Uz svevremenu i moćnu jabuku, koja je osnova većine sokova, biraju se delovi svežeg i očuvanog voća i povrća, a ukus se kreira po želji.
\r Vrlo ukusne kombinacije su:

\r
  \r
 • \r jabuka + cvekla + naranča
 • \r
 • \r jabuka + mrkva +limun
 • \r
 • \r jabuka + mrkva + naranča + listić selena
 • \r
 • \r kruška + mrkva + listić peršina
 • \r
 • \r kruška + jabuka + mrkva
 • \r
\r

\r Ukoliko sami pripremate sokove, u isceđenu količinu soka dodajte izvorsku vodu. Možete dodavati aromatizovanu vodu i hladan čaj. Preporučljivo je piti sveže spremljen sok u prepodnevnim satima.

\r