Toggle Navigation

 

Voda, kako to moćno zvuči!

Na vrelom letnjem suncu organizam izlucuje veliku kolicinu znoja a deficit vode može dovesti do dehidratacije koja uzrokuje razne smetnje i bolesti.

Plativoo

Ljudski organizam ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti, već to čini tek kad je u stanju delimične dehidriranosti. Ukoliko se količina vode u telu smanji za 1%, to se manifestuje osećajem jake žeđi, manjak od 5% izaziva laganu groznicu, dok deficit od 10% izaziva veliku iznemoglost, a koža dobija plavu boju.
Količina tečnosti koja mora svakodnevno da se unosi zavisi od telesne mase i građe, od godina starosti, fizičke aktivnosti, ishrane i, naravno, od klimatskih uslova. Preporučuje se dnevni unos tečnosti izmeću 1, 5 i 2, 5 l ili oko 8 čaša. Pitanje je - kakve tečnosti? Kao što postoji piramida pravilne ishrane, tako postoji i piramida koja nam govori koju tečnost, koliko i kada, treba da uzimamo.
Voda
Voda je ključ života na našoj planeti i pokriva 71% površine Zemlje, a u približnoj srazmeri nalazi se i u našem telu. Ona je sastavni deo velikog broja ćelija, čini 92% krvi, 75% mozga, 75% mišića i 22% kostiju. Ne samo da održava život, vec njeno konzumiranje pozitivno utiče na zdravlje, kondiciju, neguje kožu čineći je mekšom i manje sklonom boranju. Voda je neophodna za uravnoteženje najvažnijih elektrolita u telu, sjajan je čistač organizma, ublažava želudačne probleme koji nastaju zbog unosa previše lekova i uklanja višak natrijuma. Sjajno je sredstvo za gubitak telesne težine jer smanjuje energetsku gustinu hrane (broj kilokalorija po jedinici mase zbirne količine hrane u jednom danu), ali i zbog toga što umanjuje osećaj gladi.
Čaj
Topao ili leden, sa dodatom aromom ili bez nje, čaj je idealan napitak za gašenje žeđi. On odlično rehidrira organizam, a zahvaljujuci flavonidima i polifenolima, koji su prirodan sastojak zelenog i crnog čaja, izvor je jakih antioksidanasa čije unošenje smanjuje rizik od malignih oboljenja. Flavonidi održavaju elastičnim zidove kapilara i odlično štite od infekcija. Istraživanja su dokazala da 2-3 šoljice čaja dnevno znatno smanjuju rizik od srčanog udara.
Supa od povrća
Nutricionisti stalno ističu koliko je povrće značajno za zdravlje jer predstavlja bogat izvor vitamina i minerala. Supa od povrća je niskokaloričan obrok koji organizmu, osim neophodne tečnosti, osigurava vitamine i minerale, prehrambena vlakna i elektrolite. Kako biste bili sigurni da će u supi ostati što veća količina vitamina, nemojte prekuvavati povrće. Posebno se preporučuju supe od paradajza i šargarepe, povrća bogatog karotenoidima i likopenom, koji imaju jako antikancerogeno dejstvo.
Mleko i mlečni proizvodi
Mleko je u svom osnovnom obliku funkcionalna hrana, a vekovima mu se pripisuju lekovita svojstva. Sadrži proteine, laktozu, mlečnu mast, minerale (kalcijum i fosfor), vitamine A, D, E i K (koji se nalaze u mlečnoj masti) i vitamine B kompleksa. Mleko je najvažniji izvor kalcijuma, a najnovija istraživanja pokazuju da ovaj mineral, osim što je važan za normalno održavanje koštanog tkiva i mišića, usporava stvaranje i taloženje masti u organizmu. Na tržištu postoji veliki izbor raznih vrsta mleka i mlečnih proizvoda, neki od njih imaju niži procenat masti, a tu su i oni obogaćeni kalcijumom i vitaminima. Korisno je znati da mleko sa nižim procentom masti nije izgubilo vredne sastojke.
Voćni sokovi
Voćni i sokovi od ekstrakta bilja osvežavajući su napici koji sadrže neophodne vitamine i minerale (najčešće vitamin C, folnu kiselinu i kalijum) i jačaju imunitet, dok vlakna pomažu regulisanje probave. Sokovi od sveže ceđenog voća sjajan su dodatak ishrani, jer su bogati prirodnim nutrijentima. Čaša soka nakon buđenja može sprečiti jutarnju hipoglikemiju.
Vino
Ispitivanja sprovedena početkom devedesetih godina pokazala su da Francuzi, narod koji gaji kult hrane, a naročito je sklon namirnicama koje su bogate mastima, mnogo manje nego ostali stanovnici Evrope pati od bolesti srca i krvnih sudova. Zašto? Crveno vino je neizostavno piće uz svaki obrok prosečnog Francuza a pokazalo se da ovaj ‚‚nektar bogova", kada se pije u umerenim količinama, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, povećava nivo dobrog holesterola a smanjuje nivo lošeg, sve zahvaljujući bioflavonoidima koji se nalaze u koštici i opni crnog grožđa.

Izračunajte svoju dnevnu dozu tečnosti

Kako biste izračunali količinu vode koja je potrebna vašem organizmu u toku dana, telesnu masu u kilogramima podelite sa 8 i dobićete broj koji pokazuje koliko čaša od 2 dl tečnosti treba da pijete svakog dana.

Gazirana pića

Bezalkoholna gazirana pića sadrže mnogo rafinisanog, takozvanog belog šećera i kiselina, veoma su kalorična a nemaju gotovo nikakvu nutritivnu vrednost. Loše deluju na zdravlje zuba, a većina sadrži veliku kolicinu kofeina. Kola pića puna su fosoforne kiseline koja kod žena prouzrokuje smanjenje gustine kostiju i osteoporozu.

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Čarolija čaja i meda

Jačanje imunološkog sistema