Toggle Navigation

 

Jagoda krem

Jagode su odličan izvor folne kiseline, vitamina C, a sadrže i fenole koji uz antioksidanse smanjuju rizik od karcinoma i srčanih bolesti. Uz to, jagode su dobar izvor dijetnih vlakana, koja deluju blagotvorno na organe za varenje, snižavaju nivo šećera i holesterola u krvi.

Priprema

Gustin, šećer i vanil-šećer razmutiti sa malo soka od jagode.

Preostali sok zagrejati, dodati razmućen gustin i kuvati na laganoj vatri i uz stalno mešanje, dok se krem ne zgusne.

Skuvan krem malo prohladiti.

U čaše rasporediti jagode, preliti kremom, ukrasiti preostalim jagodama i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 190 g

Energetska vrednost porcije - 180 kcal

Natrijum - 7 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 1 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 1 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 98 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 90 kcal

Natrijum - 3.5 mg

Masti - 0 g

Masti (%) - 0.5 %

Zasićene masti - 0 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 0.5 g

Belančevine (%) - 0.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 49 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 75 g gustina
    • 700 ml soka od jagode
    • 50 g šećera
    • 2 vanil-šecera
    • 300 g jagoda