Toggle Navigation

 

Torta Mikado sa jagodama

Ključni sastojak crne čokolade je kakao, koji je bogat gorkim supstancama fla-vonoidima, teobrominom i kofeinom. To znači da je gorča čokolada zdravija.

Priprema

Otopiti čokoladu na pari sa uljem i dodati ekspandirani pirinač.

Masu istresti u nauljen kalup za torte i staviti u frižider da se stegne.

Ulupati pavlaku i dodati naseckane jagode, a nekoliko jagoda ostaviti za dekoraciju.

Preko stegnute čokolade naneti šlag i dekorisati celim jagodama.

 

Crna čokolada se kod nas često zove i čokolada za kuvanje. Čokolada za kuvanje sadrži minimalno 34% kakao delova, kao i šećer, vanilu i soja lecitin. Neprijatelji čokolade su vlaga i povišena temperatura, pa je nemojte čuvati u frižideru već na nekom tamnom i hladnom mestu, na primer u ostavi.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 30 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 50 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 3 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 33 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 132.5 kcal

Natrijum - 15 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 25 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 1.5 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 2 %

Ugljeni hidrati - 16.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

8

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g ekspandiranog pirinča
    • 200 g čokolade za kuvanje
    • 2 kašike ulja
    • 300 ml biljne pavlake