Toggle Navigation

 

Deteline

Zbog toga što sadrži vrlo vredne i delotvorne sastojke među kojima su i proteini, ugljikohidrati, vitamini i masnoće, čokolada se još od pradavnih vremena s većim ili manjim pauzama izvlači na svetlo dana i koristi u kozmetičkoj manufakturi i industriji.

Priprema

Ukuvati šećer sa vodom i napraviti sirup.

U vruć sirup staviti mlevene orahe, promešati i napraviti kompaktnu smesu. Smesu podeliti na tri jednaka dela.

Prvu smesu ostaviti da ostane smeđe boje, u drugu smesu dodati ekstrakt, a u treću dodati rastopljenu čokoladu.

Od svake smese, dok je još topla, valjanjem formirati dugačke valjke debljine prsta. Valjke blago pritisnuti i spojiti jedan uz drugi, pazeći da ne izgube oblik.

Ostaviti da se masa stegne mimimum jedan dan.

Seći tanke šnite koje bi trebalo da imaju oblik raznobojne deteline sa tri lista.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 25 g

Energetska vrednost porcije - 115 kcal

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 5 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 53 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 12 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Natrijum - 1 mg

Voda - 1 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 12.5 g

Energetska vrednost porcije - 57.5 kcal

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 26.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 6 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Natrijum - 0.5 mg

Voda - 0.5 %

Broj osoba

30

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g šećera
    • 150 ml voda
    • 300 g mlevenih oraha
    • 60 g čokolade za kuvanje
    • ekstrakta jagode