Toggle Navigation

 

Kesten rolat od čokolade

U kulinarstvu se plod pitomog kestena koristi kuvan, pečen ili industrijski pripremljen, često već zaslađen. Najpoznatija i najčešća primena kestena je za izradu različitih poslastica

Priprema

Umutiti margarin i šećer, dodati kesten i kašiku ruma.

Preko alufolije staviti masu u obliku pravougaonika i staviti u frižider.

Tamni deo: Umutiti margarin i šećer, dodati topljenu čokoladu, keks i mleko, pazeći da masa ne bude previše gusta.

Izvaditi svetlu koru iz frižidera, premazati je tamnim delom i urolovati. Rolat ostaviti da se stegne u frižideru.

 

Kesten pripada koštunjavom voću, ali se po sastavu bitno razlikuje od ostalih plodova iz ove grupe jer ima visok sadržaj ugljenih hidrata, posebno skroba, a manje masti i vitamina C.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 333 kcal

Natrijum - 340 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 1 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 5 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 166.5 kcal

Natrijum - 170 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 0.5 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 2.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 500 g kesten pirea
    • 125 g šećera u prahu
    • 1 kašika ruma
    • 125 g margarina
    • 200 g keksa
    • 50 g margarina
    • 50 g šećera
    • 50 g čokolade