Toggle Navigation

 

Banana kuglof

Dobro izbalansirana poslastica u kojoj je odnos masti, belančevina i ugljenih hidrata u granicama preporučenih vrednosti. Uživajte u ovoj poslastici, vodeći računa da ne prekoračite energetske potrebe organizma.

Priprema

Umutiti u činiji margarin, dodati šećer, vanil-šećer, prašak za pecivo i jedno po jedno jaje. Kad se masa sjedini sipati kiselo mleko i postepeno uz mešanje dodavati brašno.

U posebnoj činiji izgnječiti banane i sjediniti sa smesom. Dodati cele bademe, lagano promešati i rasporediti masu u namašćen i brašnom posut kalup za kuglof.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 *C, oko 30 minuta.

Kuglof ohladiti, preručiti na tanjir i posuti šećerom u prahu.

 

S obzirom na to da bademi imaju veliki udeo masnoća, jako je važno čuvati ih na primeren način kako ne bi užegli. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na tamnom, hladnom i suvom mestu. Ukoliko ih čuvate u frižideru, svežina badema će se održati i nekoliko meseci, a ukoliko ih zamrznete, i do godinu dana.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 245 kcal

Natrijum - 120 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 48 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 9 %

Ugljeni hidrati - 39 g

Ugljeni hidrati (%) - 62 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 47.5 g

Energetska vrednost porcije - 122.5 kcal

Natrijum - 60 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 24 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4.5 %

Ugljeni hidrati - 19.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 31 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

9

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g margarina
    • 250 g šećera
    • 4 jaja
    • vanil-šecer
    • 400 g brašna
    • 250 ml kiselog mleka
    • 1 kesica praška za pecivo
    • 4 banane
    • 70 g badema