Toggle Navigation

 

Banana (Musa paradisiaca)

Banana je tropsko voće izduženog krivog oblika sa gustom korom koja se nakon sazrevanja lako ljušti. Bogata je vitaminom B6 i vitaminom C

\r Porodica: Musaceae

\r

\r Latinski naziv : Musa paradisiaca

\r

\r Jedna od najprodavanijih sorti banana u svetu je Kavendiš koja je dostupna na tržištu tokom cele godine. Crvena banana koja uspeva na području Latinske Amerike je znatno čvršća i slađa u odnosu na žute banane. Njena crvena kora nakon sazrevanja dobija crveno-plavu boju. Ova sorta banana je izuzetno slatka pa se preporučuje za pripremu kolača i voćnih poslastica.

\r

\r Prve sadnice banana u svetu se beleže u Maleziji negde pre oko 4000 godina. U Americi su se banane pojavile tek polovinom 19. veka i to u Filadelfiji. Danas je banana najprodavanije voće u Americi i drugo po prodaji u svetu. U svetu najveći proizvođač banana je Indija, koja je odmah iza Afrike gde su banane prirodno nastanjene i gde ne postoje veštački zasadi. Drvo banane nema klasičan oblik drveta kao ostale voćke već je više žbunastog oblika koji može da naraste od 3 do 12 metara kada je u punom rastu. Banana je u stvari oblika bobice koja se razvija u duguljastu formu gde se istovremeno razvija i mesnati plod i kora. Jedna stabljika banane može da ima od sedam do devet grana na kojima se radja po jedna krošnja sa po 10-20 banana.

\r

\r Sazrevanje banana može se ubrzati stavljanjem plodova u papirne vreće. Zrele banane se mogu držati u frižideru do dve nedelje da zadrže svežinu. Zrele banane se mogu konzumirati na više načina, sveže se mogu jesti ali tađđđđe se može od njih praviti puding, poslastice, dodaju se u kolače ili se dodaju kao ukras jelima. Kao i svako sočno mesnato voće mogu se potopiti u vodu sa limunovim sokom kako bi zadržale žutu boju.

\r

\r Nutritivna vrednost: Banane su bogate vitaminom B6 i vitaminom C, kalijumom. Sorta Crvenih banana je bogata vitaminom A.