Toggle Navigation

 

Voćna krostata

Kada pripremate voćne torte, pite i krostate vodite računa o tome koliko je voće sočno, naročito ukoliko koristite ono zamrznuto. Testo se može namazati marmeladom, tankim slojem krema, belancetom ili se može posuti slojem pšeničnog griza ili hlebnih mrvica, da bi se sprečilo raspadanje od prevelike sočnosti.

Priprema

Umesiti glatko testo od brašna, margarina, šećera i jaja. Uviti u foliju i ostaviti u frižideru najmanje dva sata. Ohlađeno testo razvući na dasci, preneti oklagijom u kalup za krostatu, dobro utisnuti u kalup, izbosti viljuškom i peći na 180*C, 20 minuta. Kada se krostata malo prohladi, izvaditi je iz kalupa.

Želatin ukuvati sa vodom i šećerom. Krostatu premazati marmeladom i poređati voće. Četkicom umočenom u želatin premazati voće i ostaviti krostatu da se ohladi.

Krostatu iseći, servirati na tanjir, ukrasiti šlagom, posuti cimetom i poslužiti.

 

Prhko ili masno testo, kako mu samo ime kaže, uvek ima veliki sadržaj masti, a zbog toga i značajnu energetsku vrednost. Vodite računa o veličini porcije i potrošite makar deo unetog jednom žustrom popodnevnom šetnjom.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 110 g

Energetska vrednost porcije - 350 kcal

Natrijum - 105 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 35 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 40 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 51 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 55 g

Energetska vrednost porcije - 175 kcal

Natrijum - 52.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 17.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 25.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g brašna
    • 150 g šećera
    • 150 g margarina
    • 3 jajeta
    • 500 g mešanog voća (banana, limun, pomorandža, kivi, ananas)
    • 1 kesica želatina
    • 50 g šećera
    • 50 g marmelade