Toggle Navigation

 

Ledene kocke od jabuka

Cimet je jedan od najaromatičnih začina. Miris mu je sladak, a ukus topao, ljutkast i pomalo opor. Jedan je od najstarijih poznatih začina. Upotreba cimeta se spominje u Bibliji, a još u drevnom Egiptu je spravljano osvežavajuće aromatizovano piće sa ukusom cimeta koje se koristilo i kao lek.

Priprema

Jabuke oljuštiti, narendati i kuvati 5 minuta u 300 ml vode. Dodati šećer i puding razmućen sa ostatkom vode. Kuvati smesu 3 minuta, dodati cimet i promešati. U kalup naizmenično ređati red keksa, red vrućeg fila, dok se ne potroši sav materijal. Staviti u frižider da se ohladi. šlag umutiti sa vodom, ukrasiti prohlađene kocke od jabuka i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 135 g

Energetska vrednost porcije - 195 kcal

Natrijum - 290 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 8 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 3 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 86 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 67.5 g

Energetska vrednost porcije - 97.5 kcal

Natrijum - 145 mg

Masti - 1 g

Masti (%) - 4 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Belančevine - 1.5 g

Belančevine (%) - 3 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 1 kg rendanih jabuka
    • 600 ml vode
    • 350 g šećera
    • 2 kesice pudinga od vanile
    • malo cimeta
    • 400 g posnog keksa
    • 2 kesice šlaga u prahu
    • 200 ml vode