Toggle Navigation

 

Voćna graham torta

Keks od graham brašna se naziva graham keks. Graham brašno je tamnije brašno, dobijeno od celog pšeničnog zrna pa je stoga i bogatije vitaminima E i B-kompleksa te mineralima (Mg, Ca, P i K).

Priprema

Umutiti penasto margarin sa šećerom, dodavati jedno po jedno jaje, zatim brašno, prašak za pecivo, cimet i sok od jabuke. Dobro umutiti i dodati izlomljen graham keks. Promešati varjačom i sipati u pripremljen kalup. Peći u zagrejanoj rerni na 175 *C, oko 20 minuta. U većoj činiji umutiti pavlaku sa šećerom u prahu, dodati mlevene lešnike i rendane jabuke. Promešati i premazati preko kore. Ukrasiti kriškama jabuke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 105 g

Energetska vrednost porcije - 270 kcal

Natrijum - 360 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 42 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 7 %

Ugljeni hidrati - 36 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 52.5 g

Energetska vrednost porcije - 135 kcal

Natrijum - 180 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Ugljeni hidrati - 18 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 200 g margarina
    • 200 g šećera
    • 3 jaja
    • 400 g graham keksa
    • 100 g brašna
    • 250 ml soka od jabuke
    • 500 g rendanih jabuka
    • 100 g mlevenog lešnika
    • 200 ml biljne pavlake