Toggle Navigation

 

Neobična piletina

Osim što su jabuke fantastične za jelo kao sveže, sočno voće, ne oklevajte da ih dodate u različita „slana“ jela. Mogu biti osvežavajući sastojak povrtnih ili mesnih salata ili interesantan prilog uz različita pečenja. Jabuka poboljšava aromu mesu i umaku od pečenja.

Priprema

Piletinu iseći i začiniti hmeli sunelijem i dodatkom za jelo. Na zagrejanom puteru propržiti iseckan crni i beli luk, začiniti dodatkom za jelo, i preliti sa malo vode. Prodinstati, dodati kokosovo brašno, mleko, soja sos, sok od jednog limuna i isečene jabuke i banane. Kuvati 15-ak minuta, a zatim propasirati, napraviti sos i staviti u tiganj. Kuvati sos dok ne prokuva, a zatim dodati piletinu, kuvati još 15-ak minuta i zgusnuti sa gustinom pomešanim sa vodom. Neobičnu piletinu servirati uz prilog od barenog pirinča.
U ovoj kombinaciji piletine i voća, neuobičajenoj za našu tradicionalnu kuhinju, količina ukupnih masnoća je unutar preporučenih granica. Međutim, količina aterogenih zasićenih masti je nešto viša, pa se preporučuje da prilikom pripreme jela odstranite kožu sa piletine a umesto putera koristite biljna ulja.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 500 kcal

Natrijum - 950 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 24 %

Zasićene masti - 9 g

Holesterol - 101 mg

Belančevine - 42 g

Belančevine (%) - 34 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 42 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 250 kcal

Natrijum - 475 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 12 %

Zasićene masti - 4.5 g

Holesterol - 50.5 mg

Belančevine - 21 g

Belančevine (%) - 17 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • dodatak jelu
    • 20 g putera
    • 100 g crnog luka
    • 2 cena belog luka
    • sok od jednog limuna
    • 3 kašike soja sosa
    • 150 g jabuka
    • 100 g banane
    • 200 ml obranog mleka
    • 40 g kokosovog brašna
    • 2 kašike gustina
    • zacin hmeli suneli\n
    • 400 g barenog pirinča