Toggle Navigation

 

Salata od kuvanih jaja, sira i povrća

Krastavac je gotovo idealna letnja namirnica. Zbog velikog sadržaja vode, i gotovo neutralnog ukusa, pruža toliko potrebno letnje osveženje. Konzumira se svež, uglavnom u letnjim mesecima, ili konzervisan tokom svih godišnjih doba. Ima izrazito nisku energetsku vrijednost. U značajnijim količinama sadrži dijetna vlakna; minerale, posebno kalijum i magnezijum, te vitamin C. 

Priprema

Sir staviti u posudu, dodati pavlaku i promešati.

Paradajz, papriku i krastavce iseći na kocke, dodati u posudu i promešati.

Skuvana jaja lagani iseći i sjediniti sa povrćem. posoliti salatu, promešati i servirati na tanjir.

Ukrasiti peršunom i čeri paradajzom.

Poslužiti uz jogurt i parče integralnog hleba. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 600 g

Energetska vrednost porcije - 580 kcal

Natrijum - 1110 mg

Masti - 19 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 235 mg

Belančevine - 39 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 63 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 300 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 555 mg

Masti - 9.5 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 117.5 mg

Belančevine - 19.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 31.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 4 jaja
    • 300 g sitnog sira
    • 2 paradajza
    • 1 krastavac
    • 1 paprika
    • so
    • 100 ml kisele pavlake
    • 400 g integralnog hleba
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak