Toggle Navigation

 

So

Dodatak je hrani i nije začin. Dodaje se hrani u maloj količini i menja joj ukus, poboljšava ga i podstiče apetit.

Plativoo

So, ili bolje rečeno, kuhinjska so-dodatak je hrani i nije začin, ali ima jednu začinsku osobinu: dodaje se hrani u maloj količini i menja joj ukus, poboljšava ga i podstiče apetit. So je postala potreba tek kada su ljudi promenili način ishrane, kada je preovladala hrana u kojoj nema prirodnih soli. Nomadi, koji su lutali prostranstvima sa stadima ovaca, jeli meso i pili mleko, nisu imali potrebu da sole hranu. So je postala potrebna prelaskom na poljoprivredni način življenja. Hleb traži so. Upotrebu soli u ishrani pratili su i religijski rituali. Tako je bilo u Vavilonu, Egiptu, Judeji, Grčkoj i Rimu. Tome su pripomogle osobine soli u konzervisanju. Soli ima u morskoj vodi, slanim izvorima i jezerima i u podzemlju u obliku kamene soli. I mi proizvodimo morsku so. Samo mali deo proizvedene soli upotrebi se u ishrani, a najviše se potroši u hemijskoj industriji. Kuhinjska so za svakodnevnu upotrebu je pročišćena. So je osnovni dodatak hrani, bilo u kuhinji, bilo u prehrambenoj industiji. Osnovna podela kuhinjske soli obuhvata nekoliko vrsta.

- Krupna so, rafinisana i nerafinisana, ima velike kristale. Ukus krupne morske soli je najpuniji, jer, uz osnovni NaCl, sadrži i druge mineralne materije, kao što su kalijum i magneziju-hlorid i tragove mnogih hemijskih elemenata u različitim spojevima. Sadrži i malo stranih materija, zemlje i peska. Preporučuje se za kuvanje. Može i da se melje u mlinčićima za so.

- So za kuvanje ima sitne kristale. Njome se začinjava hrana za vreme kuvanja. Treba da bude nadohvat ruke u posudi s poklopcem kako se ne bi navlažila od pare. Posuda treba da bude šira kako bi mogla da se dohvati prstima.

- So za slanik uvek je rafinisana i sitno mlevena. Njome se dovršavaju jela. Dopušten je dodatak sredstava za smanjenje hidroskopnosti. Neke soli imaju posebna svojstva.

- Celerova so sadrži mleveni celerov koren i semenke. Njome se začinjavaju sokovi od povrća, npr. od paradajza i bistre mesne supe.

- Selenova so sadrži mleveni koren selena. Više se koristi u Nemačkoj za začinjavanje supa i sosova.

- So sa belim lukom sadrži mleveni, osušeni beli luk. Njome se začinjavaju jela u koja, inače, ide beli luk.

-Začinska so sadrži mleveni beli biber i druge začine. Stavlja se u jela od mlevenog mesa i razne musake sa mesom i povrćem.

- Kineska so nije natrijum-hlorid, već monosodijum glutamat. Ima umami ukus (ukus belančevina). Njome se začinjavaju azijska jela.