Toggle Navigation

 

Pita sa gljivama

I bukovače i šampinjoni, jednim imenom gljive, koje god da su u pitanju, čine pitu ili bilo koje jelo fenomenalnim.

Plativoo
Priprema

Šampinjonima odovojiti nogice od klobuka i sitno iseckati. Bukovače takođe sitno iseći.

Zagrejati ulje u tiganju i propržiti gljive.

Pomešati sitan sir, jaje i origano. Dodati izdinstane gljive i promešati.

U činijici pripremiti preliv za kore, tako što se pomešaju svi sastojci.

Tepsiju premazati uljem, staviti jednu koru, preliti sa prelivom, staviti drugu koru i tako četiri puta.

Zatim staviti deo smese od gljiva, koru, preliv i tako redom dok se sve ne utroši.

Pitu ispeći u zagrejanoj rerni na 220*C, oko 30 minuta.

Iseći i servirati toplu pitu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 290 kcal

Natrijum - 497 mg

Masti - 14 g

Masti (%) - 44 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 37 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 29 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 70 g

Energetska vrednost porcije - 145 kcal

Natrijum - 248.5 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 18.5 mg

Belančevine - 6 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 14.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

12

Vreme pripreme

50 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

  • Preliv:
    • 1 jaje
    • 100 ml ulja
    • 40 g griza (dve kašike)
    • 100 ml obranog mleka
    • 1 prašak za pecivo
  • Ostali sastojci:
    • 500 g tankih kora za pitu
    • 400 g šampinjona
    • 400 g bukovača
    • 500 g sitnog sira od obranog mleka
    • origano
    • 1 jaje
    • 2 kašike ulja