Toggle Navigation

 

Hladna penne salata sa piletinom

Hladne salate sa testeninom mogu da se pripreme od razlicitih kombinacija visokovrednih sastojaka. Da bi se očuvala njihova hranljiva vrednost, a smanjio dodatak masnoća za povezivanje, mogu se osmisliti nove varijante sosova na bazi pasiranog povrća, hladnoceđenog ulja i biljnih začina.

Priprema

Na zagrejanom ulju propržiti piletinu isečenu na kockice. Posle nekoliko minuta dodati krupno isečene bukovače i dinstati par minuta. Skloniti sa vatre, posoliti i ostaviti da se ohladi. Staviti u dublju činiju, dodati grašak, rendanu svežu šargarepu, kiselu pavlaku, testeninu i origano. Promešati i servirati na tanjir. Hladnu pene salatu posuti sa malo origana i poslužiti kao predjelo.
Bukovače su veoma ukusne pečurke. Često ih ubrajamo u grupu povrća, takođe ih kao povrće i pripremamo, ali su one, zapravo, gljive – sasvim posebna vrsta živih organizama koja nemaju ni koren, ni list, ni cvet, čak ni seme.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 430 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 13 g

Masti (%) - 23 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 65 mg

Belančevine - 34 g

Belančevine (%) - 26 %

Ugljeni hidrati - 68 g

Ugljeni hidrati (%) - 52 %

Vlakna - 8 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 6.5 g

Masti (%) - 11.5 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 32.5 mg

Belančevine - 17 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 34 g

Ugljeni hidrati (%) - 26 %

Vlakna - 4 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 300 g kuvane penne testenine
    • 300 g pilećeg belog mesa
    • 200 g šargarepe
    • 200 g bukovače
    • 200 g kuvanog graška
    • origano
    • so
    • 200 g kisele pavlake