Toggle Navigation

 

Aromatična čorba od pečuraka

Bukovača ili šumska ostriga je lako prepoznatljiva jestiva gljiva. Blagog je ukusa i mirisa, pa je nije potrebno previše začinjavati kako bi do izražaja došla njena aroma. Kada kupujete bukovače, šeširi treba da budu glatki i boje šljunka, bez tamnijih mrlja ili vlažnih mesta. Stajanjem, na bukovačama može da se napravi bela skrama koju treba pre upotrebe sastrugati.

Priprema

Praziluk sitno iseckati i kratko prodinstati na puteru.

Dodati isečene šampinjone i bukovače, začiniti belim biberom i posoliti, a zatim preliti vodom i kuvati na laganoj vatri oko 20 minuta.

Jaje umutiti i sipati u ključalu čorbu. Mešati dok se jaje ne skuva, a zatim začiniti čorbu belim vinom i sokom od limuna.

Aromatičnu čorbu od pečuraka servirati toplu i poslužiti.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 260 g

Energetska vrednost porcije - 120 kcal

Natrijum - 237 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 76 %

Zasićene masti - 5 g

Holesterol - 76 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 12 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 12 %

Vlakna - 2 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 130 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 118.5 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 38 %

Zasićene masti - 2.5 g

Holesterol - 38 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 6 %

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 6 %

Vlakna - 1 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g šampinjona
    • 200 g bukovače
    • 1 praziluk
    • 40 g putera
    • 1 jaje
    • 2 kašike suvog belog vina
    • sok od limuna\n
    • beli biber
    • so,