Toggle Navigation

 

Čokoladna cimet torta

Od svih zdravstvenih koristi malih količina kakaa i crne čokolade najviše je istražen uticaj na kardiovaskularno zdravlje. To se pripisuje sastojcima kojima je zrno kakaa posebno bogat, koji imaju antioksidantnu ulogu.

Priprema

Keks izdrobiti ili samleti u blenderu.

Otopiti čokoladu i margarin i pomešati sa mlevenim keksom.

Dobro izmešati i izručiti u kalup. Ostaviti da se ohladi.

Otopiti čokoladu za kuvanje i umešati sir, 2 žumanceta i rum.

Lagano umutiti slatku pavlaku i dodati u krem.

Umutiti belanca uz postepeno dodavanje šećera.

Penu od belanaca postepeno dodavati u krem.

Izručiti preko biskvita i ostaviti da se hladi 2 sata.

Dekorisati slatkom pavlakom i čokoladnim mrvicama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 95 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 17 g

Masti (%) - 52 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 8 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 40 %

Vlakna - 1 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 47.5 g

Energetska vrednost porcije - 137.5 kcal

Natrijum - 175 mg

Masti - 8.5 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 4 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 20 %

Vlakna - 0.5 g

Broj osoba

0

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g keksa sa cimetom
    • 80 g čokolade za kuvanje
    • 125 g margarina
    • 225 g čokolade za kuvanje
    • 250 g sira od obranog mleka
    • 2 jajeta
    • 3 kašike ruma
    • 300 ml biljne pavlake
    • 50 g šećera u prahu
    • 100 ml biljne pavlake
    • 30 g čokoladnih mrvica