Toggle Navigation

 

Medena pšenica

U evropskim zemljama su integralne žitarice sve do 19. veka činile osnovu ljudske ishrane. Zrno pšenice je jedan od najboljih izvora skroba, belančevina, a sadrži i esencijalne minerale (fosfor, magnezijum, kalcijum i gvožđe) i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K) u značajnim količinama.

Priprema

Pšenicu oprati, staviti u lonac, uliti vodu i kuvati oko 20 minuta. Nakon toga je poklopiti, pretrpati i ostaviti da odstoji par sati, dok ne upije svu tečnosti i zrno nabubri.

Staviti žito u činije i posuti brusnicama.

Med otopiti u šerpici, dodati usitnjene orahe, a zatim preliti preko pšenice i brusnica.

Uz doručak poslužiti sok od višnje.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 550 kcal

Belančevine - 10 g

Belančevine (%) - 7 %

Masti - 14 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 100 g

Ugljeni hidrati (%) - 71 %

Natrijum - 18 mg

Vlakna - 10 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 275 kcal

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 3.5 %

Masti - 7 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 0 mg

Ugljeni hidrati - 50 g

Ugljeni hidrati (%) - 35.5 %

Natrijum - 9 mg

Vlakna - 5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 100 g pšenice
    • 100 g meda
    • 100 g brusnica
    • 80 g mlevenih oraha
    • 800 ml soka od višnje
Ključne reči:
Pšenica brusnica med orah