Toggle Navigation

 

Krem od celog zrna pšenice

Integralno zrno pšenice jedan je od najboljih izvora skroba, belančevina, a takođe sadrži i esencijalne minerale (fosfor, magnezijum, kalcijum i gvožđe), kao i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K). Zapravo, svaki deo pšeničnog zrna ima sopstvene kvalitete.

Priprema

Pšenicu prethodan dan potopiti u vodu, ostaviti da nabubri i potom kuvati oko sat vremena. Procediti i ostaviti da se ohladi. Umutiti slatku pavlaku, dodati jogurt i napraviti krem. U krem dodati pšenicu i na kocke iseckane jabuke. Zasladiti, promešati i servirati. Pre posluženja dekorisati kriškama jabuke.
Iako se alergijske reakcije mogu javiti praktično na svaku namirnicu, istraživačke studije o hrani ukazuju na to da je pšenica veoma čest uzrok takvih reakcija. Protein gluten sadržan u njenom zrnu najčešće je odgovoran za poseban vid nepodnošenja hrane - glutensku enteropatiju.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 150 g

Energetska vrednost porcije - 170 kcal

Natrijum - 41 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 5 g

Belančevine (%) - 11 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 75 g

Energetska vrednost porcije - 85 kcal

Natrijum - 20.5 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 8 mg

Belančevine - 2.5 g

Belančevine (%) - 5.5 %

Ugljeni hidrati - 11 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

15 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 100 g kuvane pšenice
    • 200 ml jogurta od obranog mleka
    • 150 ml slatke pavlake
    • veštački zaslađivač
    • 200 g jabuka