Toggle Navigation

 

Šarene kifle

Poznato je da paradajz sadrži likopen, najjači antioksidans iz grupe karotenoida. Međutim, za razliku od većine drugih antioksidanata čija je iskoristljivost veća u svežoj namirnici, likopen u proizvodima od paradajza ima mnogo veću iskoristivost nego u svežem plodu. 

Priprema

Kifle preseći po dužini i izvaditi sredinu.

Sir sipati u posudu.

Prašku šunku iseći na rezance, mladi luk na kolutove, papriku na komade. Dodati povrće u posudu sa sirom i promešati.

Dobijenom smesom napuniti kifle.

Krastavac iseći na pola i ukrasiti kifle staviti i tanke kriške paradajza.

Uz doručak poslužiti jogurt. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 535 g

Energetska vrednost porcije - 380 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 32 g

Belančevine (%) - 31 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 54 %

Vlakna - 9 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 267.5 g

Energetska vrednost porcije - 190 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 1.5 g

Holesterol - 12.5 mg

Belančevine - 16 g

Belančevine (%) - 15.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27 %

Vlakna - 4.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g sitnog sira
    • 1 paprika
    • 1 veza mladog luka
    • 2 paradajza
    • 80 g praške šunke
    • 1 krastavac
    • 4 integralne kifle
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak
    • pola veze peršunovog lišća