Toggle Navigation

 

Zalogaji Sardinije

Peciva od integralnih zrna žitarica predstavljaju odličan izbor onih koji vode računa o svom zdravlju. Integralne kifle su dobar izvor ugljenih hidrata koji obezbeđuju dovoljno energije na početku dana.

Priprema

Kifle prepoloviti i zapeći 5 minuta u zagrejanoj rerni na 200*C.

Tople kifle premazati belim lukom, poređati isečeni paradajz. Dodati listove šunke, deo trapista sečenog na kocke i papriku isečenu na trake.

Ostatak trapista narendati preko pripremljenih kifli i zapeći još 5-6 minuta u rerni.

Servirati uz jogurt.

 

Ovaj obrok ima visok procenat belančevina zbog čega se mora brižljivo uklapati sa ostalim jelima u toku dana, kako bi dnevni unos bio u granicama poželjnih vrednosti. Poseban oprez neophodan je kod osoba sa oboljenjima bubrega koja zahtevaju smanjen unos proteina u ishrani.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 410 g

Energetska vrednost porcije - 320 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 15 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 35 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 50 %

Vlakna - 7 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 205 g

Energetska vrednost porcije - 160 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 3 g

Masti (%) - 7.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 17.5 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 25 %

Vlakna - 3.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 200 g paradajza
    • 200 g praške šunke
    • 150 g trapist sira
    • 100 g zelene paprike
    • 1 čen belog luka
    • 2 integralne kifle
    • 800 ml jogurta od obranog mleka - napitak