Toggle Navigation

 

Pljeskavice od tikvica

Zbog svoje nežne građe, tikvice su veoma osetljivo i lako kvarljivo povrće. Čuvajte ih neoprane u plastičnim vrećicama u frižideru, ali ne duže od sedam dana. I najmanja oštećenja sjajne kože, veoma brzo dovode do propadanja i kvarenja. Lako se zamrzavaju, uz prethodno kratko blanširanje. 

Priprema

Tikvice narendati na krupno rende, posoliti i ostaviti da se ocede od soka. 

U činiji pomešati jaje, brašno, začine i sir.

Dodati iseckane začinske trave, tikvice, promešati i ispržiti pljeskavice u vrelom ulju.

Staviti na papirni ubrus da upije višak masnoće i servirati na tanjir. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 30 g

Energetska vrednost porcije - 60 kcal

Natrijum - 68 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 59 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 12 mg

Belančevine - 2 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 4 g

Ugljeni hidrati (%) - 28 %

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 15 g

Energetska vrednost porcije - 30 kcal

Natrijum - 34 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 29.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 6 mg

Belančevine - 1 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 2 g

Ugljeni hidrati (%) - 14 %

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g tikvica
    • 75 g brašna
    • 40 g parmezana
    • 1 veza vlašca
    • 1 veza peršunovog lišća
    • 1 jaje
    • 2 kašicice origana
    • biber
    • muskatni oraščić