Toggle Navigation

 

Mali vodič o začinima: Pronađite najbolje kombinacije

Začini mogu domaće specijalitete pretvoriti u egzotična jela, a đumbir, anis i karanfilić će poslasticama i prelivima poboljšati ukus do savršenstva

Plativoo

Začini ne samo da izvlače najbolje iz jela ne dodajući kalorije ili so, nego su i izvor antioksidansa. Zato hrabro eksperimentišite i kombinujte začine i hranu da biste pronašli kombinaciju po svom ukusu. Ako sledite “zakone sigurnosti”, eksperimenti neće loše završiti. S morskim plodovima i ribom najčešće se kombinuju biber, timijan, crvena paprika i kari. Uz svinjsko ili goveđe meso odlično se kombinuju cimet, majoran, ruzmarin, žalfija, čili i kari, dok će ukus piletine ili ćuretine poboljšati kapar i šafran. Začine je najbolje koristiti sveže i dodavati ih jelu pre samog kraja pripreme. Ukoliko se koriste mleveni ili osušeni imajte na umu da mnogo brže ispuštaju aromu te mogu u potpunosti promeniti ukus jela naročito ako ih dodate na početku pripreme.
Isprobajte začine i u prelivima i salatama, pa ih osvežitr rukolom, bosiljkom, vlascem ili peršunom. Anis, cimet, karanfilić, đumbir ili muskatni oraščić dodajte u deserte, a voće će biti još slasnije ako ga oplemenite đumbirom, mentom, lavandom ili karanfilićem.
Ukoliko želite nešto potpuno novo dodajte u vaš specijalitet domaće kuhinje egzotične začine koji bi vam se mogli svideti.