Toggle Navigation

 

Ćuretina sa testeninom

Sveže ćureće meso se, slično kao i piletina, čuva u najhladnijem delu frižidera, jedan do dva dana. Vrlo je značajno da sirovo meso ne dolazi u dodir sa ostalim namirnicama, naročito onim koje se dalje termički ne obrađuju. Kuvano ili pečeno meso se u frižideru može održati do četiri dana.

Priprema

U tiganju na maslinovom ulju propržiti iseckan crni luk, dodati narendanu šargarepu i mleveno ćureće meso. Promešati, malo propržiti, naliti sokom od paradajza, posoliti i pobiberiti.

Puter rastopiti u šerpici, dodati brašno, sipati mleko, začiniti muskatnim oraščićem i kuvati bešamel sos dok se ne zgusne.

U tepsiju staviti pripremljenu masu od mesa, prekriti obarenom testeninom i preliti bešamel sosom. Preko svega poređati kolutove paradajza i posuti prezlom.

Staviti da se peče 20-ak minuta u rerni zagrejanoj na 200 *C.

Uz ćuretinu u testenini poslužiti sok od jabuke.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 460 g

Energetska vrednost porcije - 460 kcal

Natrijum - 430 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 31 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 61 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 23 %

Ugljeni hidrati - 53 g

Ugljeni hidrati (%) - 46 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 230 g

Energetska vrednost porcije - 230 kcal

Natrijum - 215 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 15.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30.5 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 11.5 %

Ugljeni hidrati - 26.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 23 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

45 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 600 g mlevenog ćurećeg mesa
    • 150 g crnog luka
    • 100 g šargarepe
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 200 ml soka od paradajza
    • 400 g barene testenine
    • 200 g paradajza
    • 10 g putera
    • 2 kašike brašna
    • 400 ml obranog mleka
    • so
    • biber
    • muskatni oraščić
    • 40 g prezle
    • 1200 ml soka od jabuke