Toggle Navigation

 

Ćureća čorba

Muskatni oraščić je začin koji se u prodaji može naći u mlevenom obliku, ali je njegova aroma neuporedivo punija i lepša kada se narenda u jelo neposredno pred kraj kuvanja. Najbolji je onaj pakovan u bočice ili dobro zatvorene kesice, a sa njim i malo rende. Mleveni oraščić brzo gubi začinska svojstva.

Priprema

Šargarepu, koren celera i praziluk sitno iseckati i prodinstati na puteru.

Dodati iseckano meso, posoliti, pobiberiti, preliti bujonom i kuvati dok povrće i meso ne omekša.

Pred kraj kuvanja čorbu začiniti muskatnim oraščićem.

Gotovu čorbu preliti biljnom pavlakom i po ukusu zakiseliti limunovim sokom.

Ćureću čorbu servirati kao toplo predjelo.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 215 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 528 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 39 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 32 mg

Belančevine - 9 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 107.5 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 264 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 19.5 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 16 mg

Belančevine - 4.5 g

Belančevine (%) - 9.5 %

Ugljeni hidrati - 10.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

6

Vreme pripreme

40 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 150 g ćurećeg belog mesa
    • 500 ml bujona
    • 1 šargarepa
    • 1 celer
    • 1 praziluk
    • 30 g putera
    • 100 ml biljne pavlake
    • peršunov list
    • muskatni oraščić
    • so
    • biber