Toggle Navigation

 

Lagana supica

Žalfija ili kadulja je mediteranska biljka intenzivnog mirisa. Iako je smatraju prvenstveno lekovitom biljkom, vrlo je cenjena i u gastronomiji gde se često koristi kao začin prilikom pripreme raznih sosova, mesa i ribe. Koristi se štedljivo jer je vrlo jakog ukusa.

Plativoo
Priprema

U šerpi u malo vode skuvati meso, luk, šargarepu, celer i beli luk. Kuvati dok voda ne ispari i meso porumeni, a luk omekša.

Dodati bujon, paradajz pelat, začiniti suvom žalfijom, majčinom dušicom i ruzmarinom, posoliti, pobiberiti i kuvati dok ne proključa.

Krompir iseći na kockice, dodati u šerpu, poklopiti i krčakti 10 – 15 minuta dok povrće ne omekša.

Servirati laganu supicu u tanjir i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 200 kcal

Natrijum - 518 mg

Masti - 4 g

Masti (%) - 18 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 27 g

Ugljeni hidrati (%) - 55 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 100 kcal

Natrijum - 259 mg

Masti - 2 g

Masti (%) - 9 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 13.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 27.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

10

Vreme pripreme

60 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g ćurećeg belog mesa
    • 200 g crnog luka
    • 2 šargarepe
    • 1 koren celera
    • 2 čena belog luka
    • 1 l bujona
    • 400 g iseckanog paradajz pelata
    • suva žalfija
    • majčina dušica
    • ruzmarin
    • so
    • biber
    • 2 krompira