Toggle Navigation

 

Mirođija

Jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Umbelliferae ili Apiaceae). Naraste do jednog metra. Listovi su perasti, cvat štitast. Cvetovi su dvopolni, žute boje.

Plativoo

Latinski: Anethum graveolens

Engleski: dill

Francuski: aneth

Nemački: Dill

Italijanski: aneto

Mirođija (kopar, anita, koper, koprić) je jednogodišnja biljka iz porodice štitarki (Umbelliferae ili Apiaceae). Naraste do jednog metra. Listovi su perasti, cvat štitast. Cvetovi su dvopolni, žute boje. Plodobi su naborani i asimetrično ovalni nepucavci svetlobraon boje, dužine od 3 do 4 mm. Potiče iz Sredozemlja i Persije. Rano je prenesena u Evropu. Gaji se na severnoj hemisferi sve do arktičkog kruga. Ipak, mirođija voli sunčan položaj.

Istorijat

Mirođiju su poznavali Egipćani, Grci i Rimljani i koristili je uporedo u kuhinji i narodnoj medicini. Propržene semenke stavljali su na rane. Za Rimljane je bila simbol vitalnosti. U Norveškoj kao lek protiv nesanice. U srednjovekovnoj Evropi se pripremao ljubavni napitak, dok je drugi napitak služio za bacanje čini. Kesice sa sušenom biljkom su se nosile kao zaštita od veštica.

Opis začina

Kao začin najviše se koriste nežni listići, najbolji su potpuno sveži. Listiće je dobro zamrznuti kako bi uvek bili dostupni. Ako se koristi cela biljka, bere se pre cvetanja jer je tada najaromatičnija. Plodovi imaju najviše arome malo pre potpune zrelosti. Miris je intenzivan i slatkast a ukus aromatičan s malo gorčine, bez imalo ljutine. Podseća na kumin i komorač. Nazvali su je lažnim anisom.

Upotreba u kulinarstvu

Sitno seckani listići dobro se slažu s kremastim sirevima, kiselom pavlakom i jogurtom. Sos od mirođije se obično poslužuje uz kuvano meso. Cela biljka se stavlja u presolac za kiseljenje krastavaca i kupusa. Mirođijom se aromatizuje sirće. Celim ili mlevenim semenkama se začinjavaju supe i marinade. Veoma je popularan u Skandinaviji i Rusiji, gde njome začinjavaju ribu (posebno losose), rakove, supe i musake od mesa i povrća. Omiljena je i u severnoj Africi kao začin za jela s mesom. Koristi se i za kolače i raženi hleb.

 

Ostalo

U plodovima mirođije ima eteričnih ulja, te se u narodnoj medicini koristi za bolji apetit i varenje, kao i protiv nesanice. Mirođija je bogata mineralnim solima, pa je prisutna u dijetama koje iziskuju minimalnu upotrebu soli. Čaj od semenki učvršćuje nokte.