Toggle Navigation

 

Maslina (Olea europaea)

Iako je smatraju za začinsku biljku maslina je voće okruglog oblika, blago zašiljena na jednom kraju, dužine od 1 do 2, 5 cm. Poseduje tanku kožicu na sebi, čija boja varira od svetlo zelene, crvene, purpurne do crne. U unutrašnjosti voćke nalazi se koštica.

 

Familija: Oleaceae

Latinski naziv: Olea europaea

 

 

Tokom vekova ukrštanjem sorti razvile su se brojne sorte maslina i skoro svaka zemlja ima svoje sorte.  Sa uzgojem maslina počelo se još u vreme antičke Grčke. U 18. veku francuski moreplovci su preneli seme masline u Južnu Ameriku odakle je vremenom prenešena i na teritoriju Srednje i Severne Amerike. Drvo masline je zimzeleno koje uspeva na prostorima gde su leta duga i topla a zime blage bez mrazeva. Cvetanje maslina počinje u maju, rađajući cvetove kremaste boje iz kojih se stvaraju plodovi koji se beru od rane jeseni do zime. Sveže masline sadrže u sebi tanin koji ih čini nejestivim. Postoji nekoliko metoda kojima se masline pripremaju za upotrebu. Najčešće se stavljaju u sopstveno ulje u kome se drže oko mesec dana. Masline u pakovanjima koja nisu otvorena mogu da stoje do 2 godine na sobnoj temperaturi dok načeta pakovanja mogu da se drže u frižideru do dve nedelje.

 

Nutritivna vrednost: Masline su voće bogate mononukleinskim mastima.