Toggle Navigation

 

Salata od pečuraka i belog pilećeg mesa

Rastvorljiva dijetna vlakna koja sadrži grašak formiraju finu želatinoznu masu u organima za varenje i imaju sposobnost vezivanja šećera i žučnih soli, čime ove namirnice mogu doprineti smanjenju nivoa šećera i holesterola u krvi.

Priprema

Pečurke iseći na krupnije komade i na 2 minuta obariti u vreloj vodi u koju je dodato sirće i so. Obarene pečurke ocediti i sipati u činiju. Piletinu skuvati i iseći na štapiće. Grašak isprati i sjediniti sa piletinom i pečurkama. Dodati izrendan celer, sok od pola limuna, senf, pavlaku i začine. Sve lagano izmešati, začiniti i servirati.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 330 g

Energetska vrednost porcije - 370 kcal

Natrijum - 850 mg

Masti - 12 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 6 g

Holesterol - 50 mg

Belančevine - 26 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 42 g

Ugljeni hidrati (%) - 44 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 165 g

Energetska vrednost porcije - 185 kcal

Natrijum - 425 mg

Masti - 6 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 3 g

Holesterol - 25 mg

Belančevine - 13 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 21 g

Ugljeni hidrati (%) - 22 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pečuraka
    • 250 g pilećeg belog mesa
    • 200 g graška
    • 180 ml kisele pavlake
    • 50 g celera
    • 20 g senfa
    • 15 ml sirćeta
    • 1 limun
    • so
    • biber
    • peršunov list