Toggle Navigation

 

Tortilja Acapulco

Novija istraživanja pokazuju da kukuruz šećerac postupkom konzervisanja ne gubi na svojoj vrednosti, nego upravo suprotno. Postupak zagrevanja na temperaturu pasterizacije u kukuruzu povećava ukupnu antioksidativnu aktivnost i nivo bioaktivnih fenola

Priprema

Piletinu iseći i kratko propržiti na zagrejanom ulju. Dodati isečene pečurke, dinstati nekoliko minuta i dodati kukuruz i pasulj. Začiniti, promešati, preliti kečapom i kuvati nekoliko minuta. Tortilje zagrejati u rerni. Na tanjir servirati tortilje, nafilovati ih pripremljenom smesom i poslužiti uz prilog od paradajza.

Tortilje su se, tradicionalno, pripremale od finog kukuruznog brašna još u predkolumbovo vreme. Danas se podjednako prave i od kukuruznog i od pšeničnog brašna, različito u različitim delovima sveta. U svakom slučaju, tortilja je tanka, okrugla palačinka od ispečenog testa koja se puni raznovrsnim smesama.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 450 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 900 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 21 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 30 mg

Belančevine - 24 g

Belančevine (%) - 21 %

Ugljeni hidrati - 69 g

Ugljeni hidrati (%) - 58 %

Vlakna - 13 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 225 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 450 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 10.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 15 mg

Belančevine - 12 g

Belančevine (%) - 10.5 %

Ugljeni hidrati - 34.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 29 %

Vlakna - 6.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 4 tortilje - 300 g
    • 200 g pilećeg belog mesa
    • 200 g barenog kukuruza šečerca
    • 200 g konzerviranog crvenog pasulja
    • 150 ml kečapa
    • so, biber
    • 200 g pečuraka
    • 2 kašike ulja
    • 4 paradajza - prilog