Toggle Navigation

 

Salata od boranije i tunjevine

Zelena pera mladog luka obiluju vitaminima i mineralima – sadrže tri do četiri puta više vitamina C od glavica zrelog crnog luka i neuporedivo više vitamina A. Bogat je ugljenim hidratima i dijetnim vlaknima, prava je riznica zdravlja. 

Priprema

Boraniju skuvati u kipućoj vodi, isprati i ohladiti.

Za to vreme otvoriti tunjevinu, ocediti višak ulja i preručiti u činiju. Dodati isečen mladi luk, beli luk, so, biber i sok od pola limuna.

Svemu dodati boraniju i na rezance isečenu zelenu salatu, kao i crvenu papriku isečenu na rezance.

Dodati ulje i lagano izmešati i servirati. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 435 kcal

Natrijum - 1000 mg

Masti - 11 g

Masti (%) - 22 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 20 mg

Belančevine - 31 g

Belančevine (%) - 27 %

Ugljeni hidrati - 57 g

Ugljeni hidrati (%) - 51 %

Vlakna - 12 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 217.5 kcal

Natrijum - 500 mg

Masti - 5.5 g

Masti (%) - 11 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 10 mg

Belančevine - 15.5 g

Belančevine (%) - 13.5 %

Ugljeni hidrati - 28.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 25.5 %

Vlakna - 6 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 400 g barene zelene boranije
    • 2 konzerve tunjevine
    • 1 veza mladog luka
    • 2 cena belog luka
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 limun
    • so
    • biber
    • zelene salate
    • 1 crvena paprika
    • 400 g crnog hleba