Toggle Navigation

 

Pileći ragu sa povrćem

Za korišćenje boranije u ishrani treba napomenuti da se može koristiti jedino termički tretirana, jer sveža, sirova boranija sadrži protein fazin koji je otrovan i koji se sušenjem ne uništava, ali se zato kuvanjem potpuno razara.

Priprema

Piletinu iseći na kockice i pržiti u tiganju na zagrejanom ulju. Papriku, tikvice i beli luk iseći na manje kockice, dodati u tiganj, pobiberiti i začiniti dodatkom za jelo. Dodati boraniju, kratko propržiti, preliti vodom i dinstati još par minuta. Posuti mlevenom crvenom paprikom, dodati brašno razmućeno u vodi, kečap, kiselu pavlaku i soja sos. Dobro promešati i kuvati 10 minuta. Na sredinu tanjira servirati bareni pirinač a okolo sipati ragu sa piletinom.
Uvek kada ste u mogućnosti umesto smrznute ili konzervirane upotrebite mladu svežu boraniju. Prilikom kupovine treba obratiti pažnju da mahune budu čvrste, glatke, bez mrlja, a kada se prelome treba da se pojavi sok. Zrno ne sme biti veće od zrna pšenice.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 1220 mg

Masti - 9 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 90 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 38 %

Ugljeni hidrati - 47 g

Ugljeni hidrati (%) - 43 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 610 mg

Masti - 4.5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 45 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 19 %

Ugljeni hidrati - 23.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 21.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 2 cena belog luka
    • 2 kašike ulja
    • 150 ml kisele pavlake
    • 50 ml kečapa
    • 3 kašike soja sosa
    • 1 kašika brašna
    • dodatak jelu
    • biber
    • 150 g tikvica
    • 150 g boranije
    • 150 g paprike
    • 400 g barenog pirinča