Toggle Navigation

 

Vitamin B3 - niacin i zdravlje

Ako unosite dovoljno belančevina u organizam, onda verovatno dobijate i dovoljne količine niacina. Ovaj vitamin, kao i ostali vitamini B kompleksa, ima vrlo bitnu ulogu u ćelijskom metabolizmu

Plativoo

Vitamin B3 se još naziva i niacin ili nikotinska kiselina, ali treba znati da postoje i druga dva oblika - nikotinamid i inozitol heksaaniacinat, koji imaju drugačije efekte od niacina. Naravno, nijedan od ova dva oblika nisu povezani sa nikotinom koji se nalazi u cigaretama, iako su njihova imena vrlo slična. Niacin u telu može nastati iz triptofana, aminokiseline koja se nalazi u hrani koja sadrži belančevine. U organizam se unosi hranom, a apsorbuje se celom dužinom tankog creva.
Zašto nam je potreban niacin?
Niacin pomaže insulinu da reguliše nivo šećera u krvi, konvertuje ugljene hidrate u glukozu, odn. pomaže pri pretvaranju hrane u energiju, stvaranju crvenih krvnih ćelija, proizvodnji hormona masnih kiselina i steroida, stabilizaciji psihičkog zdravlja, pomaže u održavanju sistema za varenje i ublažava želudačno-crevne poremećaje, a takođe daje koži zdraviji izgled. Niacin je vrlo delotvoran u snižavanju nivoa holesterola i triglicerida u krvi, širenju krvnih sudova i vrlo je delotvoran u neutralizovanju toksičnog delovanja nekih lekova u organizmu.
Gde se nalazi niacin?
Prirodni izvori niacina su meso peradi, iznutrice, riba (tunjevina, losos...), povrće (leguminoze), pivski kvasac, mleko i mlečni proizvodi, pirinčane mekinje, neprerađene žitarice, crno brašno, kikiriki, orah, orašasti plodovi... Ukoliko se prilikom pripreme namirnica voda u kojoj se kuvaju baca, gubi se značajna količina niacina (čak i do 90%) jer je ovaj vitamin topiv u vodi. Apsorpciju niacina pomažu vitamini B-kompleksa, vitamin C i fosfor, a odmažu kafa, alkohol, kukuruz i uzimanje mnogo šećera. Alkohol ubrzava potrošnju vitamina B3. Nedostatak niacina prouzrokuje oboljenje pelagru, kao i promene u probavnom traktu - stomatitis enteritis i dijareju.
Pri nedostatku vitamina B3 nastaju zamor, digestivne smetnje, depresija, glavobolje, nervoza, slaba koncentracija, senilnost i nesanica.
Preporučene dnevne potrebe
Dnevne potrebe veoma zavise od pola i uzrasta. Bebama do godinu dana preporučene doze su od 2 mg (u uzrastu od rođenja do 6 meseci) pa do 4 mg kada napune godnu dana. Deci do 3 godine je dovoljno 6 mg niacina dnevno, do osam 8 mg, do 13 je ta vrednost 12 mg, dok je deci od 14-18 godina preporučeni dnevni unos od 14 do 16 mg. Za odrasle muškarce, dnevna doza je oko 16 mg, kod žena je to 14 mg, osim ako su u drugom stanju ili doje, kada je unos neznatno povećan, približno 18 mg. Takođe, unos niacina zavisi od sadržaja triptofana u hrani, pri čemu 60 mg triptofana ima približno delovanje 1 mg nikotinamida. Za konverziju triptofana u niacin nephodni su vitamini B1 - tiamin, B2 - riboflavin i B6 - piridoksin.
Suplementi samo pod nadzorom lekara
Ukoliko se raznovrsno hranite i unosite dovoljno belančevina, verovatno se ne morate plašiti da ste premašili dnevne doze. Međutim, ako upotrebljavate suplemente, naročito u visokim dozama ili bez nadzora lekara, može doći do zdravstvenih problema, koja se najčešće ogledaju u pojavi crvenila što je posledica širenja krvnih sudova, pri čemu dolazi do nakupljanja krvi i pojave crvenila, ali i nekih ozbiljnijih posledica.
Niacin se u svrhe lečenja, npr. kod povećanog holesterola, primenjuje u tačnim, farmakološkim dozama koje prepisuje lekar, pri čemu, postepeno povećavajući dozu, prati pacijenta. Zašto je to važno? Niacin (ali ne i nikotinamid) pomaže snižavanju lošeg LDL holesterola i triglicerida, povećava dobar HDL holesterol. Međutim, pri primeni visokih doza, može doći i do oštećenja jetre. S druge strane, kako se snižavanjem nivoa LDL-a i triglicerida sprečava ateroskleroza, odn. nakupljanje masti na zidovima krvnih sudova i njihovo sužavanje, često se preporučuje, ali opet u dozama koje nisu povećane. Naime, niacin povećava i nivo homocisteina u krvi, koji je povezan sa višim faktorm rizika za nastanak kardiovaskularnih oboljenja, pa se savetuje oprez.
Takođe, uzimanje suplemenata niacina može izazvati interakcije sa lekovima kao što su tetraciklini, alfa-blokatori, antikoagulansi, statini.
 

POGLEDAJTE JOŠ:

Energetska pića: za i protiv

Maslac ili margarin - pitanje je sad