Toggle Navigation

 

Pile peperonćini

Osobe koje redovno koriste maslinovo ulje, naročito kada ga koriste umesto drugih vrsta masnoća, značajno ređe boluju od bolesti srca, ateroskleroze, dijabetesa, karcinoma debelog creva ili astme. Najbolje je maslinovo ulje dobijeno prvim, hladnim ceđenjem sirovine, najdelikatnijeg je ukusa i sa najviše antioksidativnog potencijala

Priprema

Pileće meso iseći u šnicle, izlupati tučkom za meso, začiniti i peći na zagrejanom ulju. Pečene šnicle izvaditi na tanjir, u tiganj dodati na kocke isečen crveni luk i iseckan beli luk. Kada je luk izdinstan, vratiti šnicle i dodati peperonćini papričice, naliti vinom i biljnom pavlakom. Malo prodinstati, dodati med i soja sos. Servirati na tanjir uz prethodno obaren pirinač i zelenu boraniju.
Ne zaboravite da izvor belančevina nisu samo namirnice životinjskog porekla, već i namirnice biljnog porekla naročito mahunarke. Udeo belančevina u ovom obroku je iznad preporučenih vrednosti, pa je neophodno da osobe sa hroničnim obolenjima bubrega usklade veličinu porcije u skladu sa preporukama dobijenim od lekara.
 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 385 g

Energetska vrednost porcije - 530 kcal

Natrijum - 1030 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 26 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 87 mg

Belančevine - 41 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 41 %

Vlakna - 3 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 192.5 g

Energetska vrednost porcije - 265 kcal

Natrijum - 515 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 13 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 43.5 mg

Belančevine - 20.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 20.5 %

Vlakna - 1.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

35 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g pilećeg belog mesa
    • 3 kašike maslinovog ulja
    • 150 g crvenog luka
    • 2 cena belog luka
    • 80 ml crvenog vina
    • 100 ml biljne pavlake
    • 40 g meda
    • 2 kašike soja sosa
    • biber
    • so
    • 200 g barene zelene boranije
    • 400 g barenog pirinča