Toggle Navigation

 

Egzotična salata

Danas se pouzdano zna da su dijetna vlakna nezamenljiv deo jelovnika zdrave hrane. Nalaze se u opni žitarica, mekinjama, pahuljicama, voću, povrću, korenastom bilju...

Priprema

Piletinu izlupati tučkom za meso, začiniti, ispeći na zagrejanom ulju, a zatim iseći na kockice. Zelenu salatu, ananas i anis iseći na manje komade, staviti u činiju, dodati kockice piletine, med i balzamiko sirće, promešati i servirati na tanjir.

Iako je u medicini poznata kao lekovita biljka, anis se kao začin najviše upotrebljava u salatama.  Prilikom kupovine birajte čvršće lukovice a izbegavajte one koje imaju cvetove na stabljikama jer to znači da su prezrele.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 445 g

Energetska vrednost porcije - 520 kcal

Natrijum - 300 mg

Masti - 16 g

Masti (%) - 29 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 72 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 48 g

Ugljeni hidrati (%) - 38 %

Vlakna - 20 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 222.5 g

Energetska vrednost porcije - 260 kcal

Natrijum - 150 mg

Masti - 8 g

Masti (%) - 14.5 %

Zasićene masti - 0.5 g

Holesterol - 36 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 24 g

Ugljeni hidrati (%) - 19 %

Vlakna - 10 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 500 g pilećeg belog mesa
    • so
    • biber
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 2 glavice zelene salate
    • 300 g ananasa iz konzerve
    • 200 g anisa
    • menta
    • 20 g meda
    • 2 kašike balzamiko sirćeta