Toggle Navigation

 

Biftek lepa Nina

Najkvalitetniji deo goveđeg mesa, biftek, ujedno je i najbolji za pečenje. Prilikom kupovine, odaberite meso koje ima uredne i čiste rezove koji slede liniju mišića i kostiju. Odresci moraju biti ujednačene debljine kako bi se ravnomerno ispekli.

Priprema

Bifteke zaseći sa strane i filovati trapistom, šunkom i šampinjonima. Peći na zagrejanom maslinovom ulju. Rastopiti puter, dodati zeleni biber, preliti crvenim  vinom i neutralnom pavlakom i lagano kuvati dok se sos ne zgusne.  Pečene bifteke servirati na tanjir i preliti sosom od vina. Uz bifteke servirati i bareno povrće: boraniju, šargarepu i kukuruz i poslužiti uz krišku crnog hleba.

Sa mesa bifteka se skida masnoća i kožica. Potrebno je da meso odstoji neko vreme u ulju, kako bi omekšalo. Peče se 3 - 6 minuta na jakoj vatri. Tek kada se jedna strana ispeče meso se okreće na drugu stranu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 435 g

Energetska vrednost porcije - 645 kcal

Natrijum - 1180 mg

Masti - 20 g

Masti (%) - 34 %

Zasićene masti - 7 g

Holesterol - 134 mg

Belančevine - 43 g

Belančevine (%) - 32 %

Ugljeni hidrati - 44 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 6 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 217.5 g

Energetska vrednost porcije - 322.5 kcal

Natrijum - 590 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 17 %

Zasićene masti - 3.5 g

Holesterol - 67 mg

Belančevine - 21.5 g

Belančevine (%) - 16 %

Ugljeni hidrati - 22 g

Ugljeni hidrati (%) - 17 %

Vlakna - 3 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

20 min.

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 40 g trapista
    • 40 g šunke
    • 60 g šampinjona
    • 2 kašike maslinovog ulja
    • 250 g barene boranije
    • 250 g barene šargarepe
    • 250 g barenog kukuruza šečerca
    • 200 g crnog hleba
    • 10 g putera
    • zeleni biber
    • 50 ml crvenog vina
    • 150 ml neutralne pavlake za kuvanje
    • so
    • biber