Toggle Navigation

 

Porto biftek

Meso se peče u posudi sa uljem ili puterom i začinima na jakoj vatri kako bi sačuvalo sve sokove. Kada dodate alkohol u tiganj i zapalite ga, vodite računa o tome da dodavanje alkohola koji ima težak miris može predstavljati i manu, pa je neophodno da umak kuvate dovoljno dugo da sav alkohol ispari.

Priprema

Biftek iseći na komade i posoliti. šareni biber istucati u avanu, a zatim komade bifteka uvaljati u usitnjen biber. Zagrejati tiganj, rastopiti puter i pržiti bifteke oko 2 minuta sa svake strane. Smanjiti toplotu, izvaditi bifteke na tanjir, uliti konjak u tiganj i flambirati. Kada se vatra ugasi sipati pavlaku, posoliti, pobiberiti i posuti sa majčinom dušicom. Sos promešati, zagrejati i preliti preko bifteka. Pomfrit staviti u tepsiju i peći u rerni 20-ak minuta na 200 *C. Servirati na tanjir pored bifteka uz kriške paradajza.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 465 g

Energetska vrednost porcije - 430 kcal

Natrijum - 390 mg

Masti - 15 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 8 g

Holesterol - 132 mg

Belančevine - 35 g

Belančevine (%) - 33 %

Ugljeni hidrati - 30 g

Ugljeni hidrati (%) - 35 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 232.5 g

Energetska vrednost porcije - 215 kcal

Natrijum - 195 mg

Masti - 7.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 4 g

Holesterol - 66 mg

Belančevine - 17.5 g

Belančevine (%) - 16.5 %

Ugljeni hidrati - 15 g

Ugljeni hidrati (%) - 17.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Autor:

Kuhinjica

Sastojci

    • 600 g bifteka
    • 20 g putera
    • šareni biber
    • so
    • 50 ml konjaka
    • 200 ml biljne pavlake
    • 600 g pomfrita
    • majčina dušica
    • 400 g paradajza - kao prilog