Toggle Navigation

 

Rižoto sa dagnjama

Prilikom kupovine, izaberite dagnje koje su čvrsto zatvorene ili vrlo malo otvorene, a na lagani pritisak se zatvaraju. Do pripreme, školjke čuvajte u frižideru, umotane u vlažnu kuhinjsku krpu. Danas se mogu kupiti i očišćene i zamrznute ili konzervisane školjke koje su daleko jednostavnije i bezbednije za upotrebu.

Priprema

Na umereno zagrejanom ulju lagano propržiti pirinač, posoliti ga i zaliti dvostrukom količinom vrele vode u odnosu na pirinač (600 ml). Lagano mešati 2-3 minuta. Posudu poklopiti i nakon 2 minuta skinuti sa vatre.

Za to vreme na malo ulja propržiti sitno sečen crni luk, pa kad porumeni dodati usitnjeni paradajz pelat, začine i sitno sečeni beli luk. Sve to podliti belim vinom i krčkati 5 minuta pa dodati dagnje i nastaviti sa krčkanjem još 3-4 minuta.

Odvojiti deo sosa (1 šoljica za kafu) a u ostatak sosa sipati obareni pirinač. Promešati na tihoj vatri, dodati parmezan i začiniti po ukusu.

U odgovarajući formu sipati rižoto, istresti na tanjir i dekorisati odvojenim delom sosa, limunom, maslinama i peršunom. 

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 400 g

Energetska vrednost porcije - 450 kcal

Natrijum - 700 mg

Masti - 10 g

Masti (%) - 19 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 18 mg

Belančevine - 14 g

Belančevine (%) - 13 %

Ugljeni hidrati - 73 g

Ugljeni hidrati (%) - 68 %

Vlakna - 4 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 200 g

Energetska vrednost porcije - 225 kcal

Natrijum - 350 mg

Masti - 5 g

Masti (%) - 9.5 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 9 mg

Belančevine - 7 g

Belančevine (%) - 6.5 %

Ugljeni hidrati - 36.5 g

Ugljeni hidrati (%) - 34 %

Vlakna - 2 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 300 g pirinča
    • 200 g dagnji
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 1 manja crnog luka
    • konzerva paradajz pelata
    • so
    • biber
    • 20 g rendanog parmezana
    • 1 limun
    • 20 g crnih maslina
    • peršunov list
    • 100 ml belog vina
    • 1 čen belog luka