Toggle Navigation

 

Čorba od graška i mirođije

Grašak je izuzetno nutritivno vredna namirnica. U 100 g sveže namirnice ima oko 80 kcal, obilje vitamina, minerala i rastvorljivih dijetnih vlakana. Kao sveža mahunarka pojavljuje se u proleće, ali može da se jede tokom cele godine, kao konzerviran, zamrznut ili osušen grašak.

Priprema

Na ulju prodinstati crni luk, dodati grašak, iseckanu mirođiju, posoliti, pobiberiti i začiniti dodatkom za jelo.

Peliti povrće vodom i kuvati 30 minuta na laganoj vatri.

Dodati i bareni pirinač, promešati i kuvati još 5 minuta. Jaje i biljnu pavlaku umutiti i staviti u gotovu čorbu da bi se zgusnula.

Čorbu od graška i mirođije servirati i poslužiti toplu.

Procentualna zastupljenost u energetskoj vrednosti porcije

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 280 g

Energetska vrednost porcije - 210 kcal

Natrijum - 334 mg

Masti - 7 g

Masti (%) - 32 %

Zasićene masti - 2 g

Holesterol - 53 mg

Belančevine - 8 g

Belančevine (%) - 15 %

Ugljeni hidrati - 28 g

Ugljeni hidrati (%) - 53 %

Vlakna - 5 g

Nutritivne vrednosti:

Porcija za odraslu osobu - 140 g

Energetska vrednost porcije - 105 kcal

Natrijum - 167 mg

Masti - 3.5 g

Masti (%) - 16 %

Zasićene masti - 1 g

Holesterol - 26.5 mg

Belančevine - 4 g

Belančevine (%) - 7.5 %

Ugljeni hidrati - 14 g

Ugljeni hidrati (%) - 26.5 %

Vlakna - 2.5 g

Broj osoba

4

Vreme pripreme

30 min.

Autor:

Tatjana Odzic

Sastojci

    • 250 g graška
    • 1 kašika ulja
    • 100 g barenog pirinča
    • 1 jaje
    • voda
    • 50 g crnog luka
    • mirođija
    • 50 ml pavlake za kuvanje
    • so,
    • biber
    • dodatak jelu