Toggle Navigation

 

Pirinač (Oryza sativa)

Najstarija biljna kultura koju su uzgajali ljudi. Poreklom je sa afričkog i azijskog kontinenta. Predstavlja okosnicu u ishrani ljudi u Aziji ali se sve više koristi i širom sveta.

Plativoo

Familija: Rosaceae

Latinski naziv: Oryza sativa

 

Trenutno se u svetu uzgaja oko 1000 vrsta pirinča. Osim u ishrani pirinač se upotrebljava i u industriji, medicini i kozmetici. Uzgaja se u vlažnim i tropskim predelima. Najveći proizvođač pirinča je Azija gde se pirinač najviše i koristi u ishrani.  Od davnina se prinač koristio ne samo u ishrani već i kao lek u narodnoj medicini. Od svih žitarica pirinač poseduje najveću energetsku vrednost. U odnosu na veličinu pirinač delimo na mali, srednji i veliki.  Boja zrna može da bude bela ili smeđa.  Kod nas ali i u svetu najviše se koristi beli pirinač. Nakon berbe pirinač se čuva u kontejnerima i posudama do kojih ne može dopreti vazduh. Priprema se najčešće u vodi i to u odnosu 1:2. Danas je pirinač nezaobilazna žitarica u  mnogim jelima, naročito u azijskim kuhinjama. Dodaje se u supe, čorbe, salate kao i prilog u mnogim jelima. Ukoliko nemate krompir pirinač je izvstan kao zamena za prilog. Kod nas je svakako najpoznatije jelo od pirinča pilav, odnosno jelo u koje se pored pirinča dodaje i povrće ali i meso. Poslednjih godina se sve više koristi integralni pirinač koji mogu da konzumiraju i osobe koje moraju iz zdravstvenih razloga da vode računa o količini unetih namirnica u organizam.

 

Nutritivna vrednost: Zbog visokog sadržaja skroba i kalijuma te lake probavljivosti, pirinac se preporucuje za dijetetsko lecenje crevnog i želudacnog katara, za snižavanje krvnog pritiska kao i za neutralisanje krvi u mokraći