Toggle Navigation

 

Ječam(Hordeum vulgare)

Ječam je jednogodišnja biljka iz porodice trava. Spada u red najrasprostranjenijih žitarica. Koristi se od davnina u ishrani ali je najpoznatija kao jedan od osnovnih sastojaka u proizvodnji piva.

Plativoo

Sa uzgojem ječma započeto je još u najstarije doba, na područjima Severne Afrike, Srednje Azije i Bliskog Istoka. U Egiptu i Mesopotamiji se ječam uzgajao za ishranu ali se vremenom razvila i proizvodnja piva u čijoj proizvodnji ječam zauzima važnu ulogu. Ječam se deli u tri vrste: dvoredni, višeredni i prelazni. Dvoredni ječam se najčešće koristi u proizvodnji piva.  Danas je veoma rasprostranjen u kuhinjama u pripremama čorbi, salata, peciva i variva. Ako ostavimo ječam da proklija njegova nutritivna vrednost se povećava. Bogat je vitaminima naročito vitaminom B12 koji nije zastupljen u ostalim žitaricama i povrću. Ječam sadrži skrob, belančevine, celulozu, vitamine i minerale. Spada u red galatogenih namirnica, tj. pomaže u lučenju mleka kod dojilja.

\r

 

\r

Nutritivna vrednost: Ječam se konzumira za poboljšanje krvne slike, uklanjanje masnoće iz krvnih sudova, lečenja plućnih bolesti i kod lečenja osoba obolelih od dijabetesa. Takođe je dobar za održavanje svežeg izgleda kože.