Toggle Navigation

 

Svet minerala

Suve smokve, rogač, kelj, soja i badem samo su neki od plodova koji sadrže više kalcijuma od kravljeg mleka.

Plativoo

Suve smokve, rogač, kelj, soja i badem samo su neki od plodova koji sadrže više kalcijuma od kravljeg mleka. Kalcijum je mineral koji čini 2% čovekove telesne mase. Gradivni je element kostiju i zuba, neophodan je za mišićne kontrakcije, prenošenje nervnih signala, za izlučivanje hormona i enzima, kao i za normalno zgrušavanje krvi. Stalan nivo kalcijuma u krvi obezbeđuje nesmetano funkcionisanje različitih procesa u organizmu. Dnevne potrebe za ovim mineralom iznose 1.000-1.200 mg (za osobe do 25 godina), odnosno 800-1.000 mg za starije. Ženama u periodu trudnoće i dojenja treba 1.200 mg, koliko i u menopauzi. Apsorpciju kalcijuma potpomažu vitamini A, C i D, zatim gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, hlorovodonična kiselina, laktoza, a otežavaju je stres, deficit vitamina D, oksalati (ima ih u spanaću i zelenoj salati), kao i preteran unos masti. Upotreba diuretika može dovesti do izlučivanja kalcijuma iz organizma.

Posledice nedostatka kalcijuma

Ukoliko je ishrana siromašna ovim dragocenim mineralom, organizam mora da troši kalcijum iz sopstvenih rezervi, zbog čega nastaju problemi sa zubima, zglobovima i kostima. Jedna od češćih posledica nedostatka kalcijuma u organizmu jeste osteoporoza, naročito kod žena u postmenopauzi.

Biljke - riznica minerala

Da bi se hranom životinjskog porekla unela dovoljna količina kalcijuma, potrebno je svakodnevno piti po dve šolje mleka i jesti oko 40 g tvrdog sira. Međutim, ne sme se smetnuti s uma da se na taj način, naročito kroz sir, unose masti koje su štetne za organizam. Osim toga, postoji veliki broj ljudi koji ne podnose laktozu iz mleka.
Velika je zabluda da kalcijuma ima isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Naprotiv, postoji čak petnaestak namirnica biljnog porekla koje su po sadržaju ovog minerala znatno bogatije od mleka. Neki od najznačajnijih izvora ovog minerala jesu susam, mak, badem, semenke bundeve, suvi list peršuna, soja, suva smokva, kupine, ovas, kelj, rotkva, rogač, maslačak, naut, pasulj, orah, indijski orah, lešnik, beli luk...

 

POGLEDAJTE JOŠ:

Ukusno i zdravo povrće

Kelj - zeleni izvor antioksidanata